Aceasta boala nu mai este intalnita in Europa


Probabil ca oricine a auzit pana acum de poliomielita, acea afectiune care cauzata de un virus ce se raspandeste treptat si ataca sistemul nervos, iar dintre toti, cei mai predispusi sunt copiii cu varsta de sub 5 ani. Conform statisticilor, 1 din 200 de cazuri de infectii cu poliomielita lasa in urma pacientii cu paralizie permanenta, insa datorita evolutiei medicale aceasta afectiune nu mai este intalnita in Cele doua Americi si nici in Europa sau in sud estul Asiei. Totusi, chiar si asa citeste informatii despre poliomielita pentru ca aceasta este o afectiune care se poate intalni in diferite alte zone ale lumii. A trecut deja mai bine de jumatate de secol de cand a fost inventat vaccinul impotriva poliomielitei, insa chiar si asa afectiunea inca este prezenta in diferite tari printre care Nigeria sau Pakistan.

Simptome
In aproape 97% dintre cazuri, afectiunea nu isi face simtita prezenta, iar bolnavii pot transmite mai departe virusul. In schimb, situatia se schimba in cazul poliomielitei de forma mai usoara, cand simptomele pot varia pana la zece zile, iar aici putem aminti febra, dureri de cap, meningita, stari de voma si alte probleme care, de regula, sunt asociate altor afectiuni mai usoare. Totusi, in cazul poliomielitei in urma careia se lasa cu paralizie bolnavii pot resimti treptat o pierdere a reflexelor, dureri musculare, deformarea incheieturilor sau paralizie temporara. De asemenea, exista posibilitatea ca afectiunea sa isi faca din nou simtita prezenta chiar si pana la 40 de ani de la vindecare, caz in care simptomele sunt similare.

Cum se transmite
Acesta este un virus foarte contagios, care se transmite prin materiile fecale, iar jucarii sau alte obiecte care au stat prin apropiere pot fi un mediator in acest sens. In anumite cazuri mai rare virusul se poate transmite prin tuse sau stranut intrucat acest isi desfasoara activitatea in gat si intestine. Afectiunea este una mai des intalnita in zonele sarace, unde accesul la apa curenta reprezinta un lux, iar predispusi sunt si cei care locuiesc alaturi de persoanele infectate. Femeile insarcinate, persoanele care sufera de afectiuni ale sistemului imunitar si copiii sunt cei mai vulnerabili in fata virusului.

Diagnostic
De regula aceasta afectiune nu este dificil de identificat, fiind nevoie de o examinare fizica in cadrul careia medicii se uita dupa lipsa reflexelor, intepenirea gatului si spatelui, dar si ridicarea cu dificultate a capului din pozitia asezat.

Tratament
Medicii au posibilitatea numai de a trata simptomele aferente infectiei pentru ca nu exista nicio modalitate prin care sa se trateze poliomielita motiv pentru care vaccinul pentru prevenirea sa este singura solutie, iar aici putem aminti de apelarea la tot felul de medicamente si terapii, in functie de caracteristicile prezentate de catre fiecare situatie in parte.

Comments

Popular posts from this blog

Beneficiile unui software de rezervări pentru afacerea ta în domeniul turismului

Tricourile imprimate NaNaNa - artă și stil inedit 

La primbare in Lefkada